Småstadsfrun

Välkommen till denna blogg!

Viktigt med självkänsla

Det har varit mycket prat om självkänsla. Att det inte är samma sak som självförtroende. Att självkänsla är att man är nöjd med sig själv oavsett vad som händer, och att självförtroende är att man känner att man kan prestera bra och är nöjd med sig själv så länge man presterar bra.

Men ändå är det många, även de som talar om dessa begrepp som blandar ihop dem. Kändisar som säger att de har bra självkänsla, att de tycker att de är duktiga med allt de har presterat och tycker att de har bra självkänsla men om de skulle misslyckas skulle de antagligen känna sig väldigt dåliga.

Och det är svårt med framgång och självkänsla eftersom man strävar efter bekräftelse och bara får den när man gör något extraordinärt.

Man skulle kunna fråga sig själv hur man skulle tänka om sig själv om man blev helt förlamad och hamnade på sjukhus och inte kunde klara ens att ta hand om sig själv. Den som skulle tycka att man fortfarande var värdefull och att livet var mycket värt att leva har antagligen bra självkänsla.

Sedan kan man naturligtvis inte undvika att man skulle bli deprimerad en tid i en sådan situation eftersom många drömmar och tankar om framtiden skulle ödeläggas.

Men en bra självkänsla grundläggs i barndomen. Man kan som förälder göra mycket för att ens barn ska få bra självkänsla.

18 Feb 2017