Småstadsfrun

Välkommen till denna blogg!

Tips för att flytta till en liten stad: För- och nackdelar med att bo i en liten stad

På gott och ont, tiderna förändras hela tiden.

För några år sedan kunde du ha svurit att du aldrig skulle lämna storstaden och alla de obestridliga fördelar som ett storstadsliv kan erbjuda.

Men nu, på grund av den senaste utvecklingen och drastiska förändringar i ditt sätt att leva och arbeta, kanske du seriöst funderar på att flytta till en liten stad.

Faktum är att du kanske redan har börjat förbereda dig, lite i taget, för att förvandla det där tidigare otänkbara draget till verklighet.

Att flytta från en storstad till en liten stad kan lätt visa sig vara ett av de bästa besluten du har tagit på länge. Eller så kan du sluta ångra valet att lämna den stora staden, dag ut och dag in.

Därför, innan du bestämmer dig på riktigt, är det viktigt att förstå vad du ger dig in på innan det är för sent.

Här är vad du behöver veta när du flyttar till en liten stad från en stor stad.

Njut av fördelarna med att bo i en liten stad

Om du tänker på det riktigt hårt, kommer du sannolikt att komma på många goda skäl till varför du bör flytta till en liten stad – trots allt har små städer mycket att erbjuda. Men framför allt kommer flytten att handla om din hälsa och din familjs hälsa, och inget annat kan möjligen toppa det.

Du kommer att upptäcka att småstadslivet är hälsosammare

Som en tumregel är miljön i en liten stad (befolkning mellan 25 000 och 50 000 invånare) mer avslappnad än stadslivets liv och rörelse, vilket innebär att du kommer att få uppleva lugnet på egen hand som mindre samhällen erbjuder.

Till och med tiden verkar gå lite långsammare där och det är något som kan ha en enormt gynnsam effekt på ditt nervsystem och din hälsa i allmänhet.

Om du inte flyttar till en stad som har en industrizon i sig eller i närheten, borde luften vara mindre förorenad tack vare frånvaron av fabriker, den mycket mindre trafiken på vägarna och närheten till fler grönområden, särskilt skogar.

Ja, den friskare luften och det mindre förorenade vattnet kommer att vara en stor bonus för att njuta av ett hälsosammare liv i en liten stad, men det är de minskade stressnivåerna som kan visa sig vara det mest fördelaktiga för dig.

Du får det utrymme du alltid velat ha

Små städer erbjuder det öppna utrymme du kanske har saknat i flera år.
När du flyttar från en lägenhet i en storstad till ett hus i en liten stad, då är en av de första sakerna som slår dig hur mycket utrymme det finns i det nya hemmet – mer bostadsyta du alltid velat ha men inte kunnat råd till det ögonblicket.

Att flytta in i ett rymligt hus med en stor trädgård och en stor bakgård kan kännas lite överväldigande till en början, men du kommer snart att älska det. Mer andrum inne på den nya platsen och gott om plats för det du har tagit med dig.

När du flyttar till en liten stad med en familj blir det större hemmet inget annat än en välsignelse för alla i din familj, inklusive husdjuren.

Som en bonus kommer du sannolikt att få mycket mer utrymme utanför din tröskel också eftersom små städer vanligtvis ligger mycket närmare naturen än stora städer. Den stora uteplatsen runt bostaden, i kombination med de vidsträckta öppna ytorna runt själva staden, borde ge dig bra ursäkter för långa trevliga promenader i naturen.

Du kommer att finna det lättare att spara pengar

En av sakerna du bör veta när du flyttar till en liten stad från storstaden är att levnadskostnaderna på destinationsplatsen bör vara lägre än i storstäder. Eller kanske var det de lägre bostadskostnaderna i mindre orter som övertygade dig om att flytta från storstaden i första hand.

I allmänhet bör du betala mindre pengar för att hyra eller köpa ett hus på destinationsplatsen. Dessutom tenderar fastighetsskatten och hushållsförsörjningen, kostnaderna för mat och varor, och till och med gaspriserna att vara mer överkomliga i mindre städer, vilket borde göra det möjligt för dig att spara mer pengar i det långa loppet förutsatt att din inkomst förblir densamma och du slipper utstå lönesänkning på grund av flytten.

Dessutom, på grund av de färre storstadsfrestelserna med dyra nöjesalternativ, bör du kunna undvika överutgifter och eventuellt spara mer pengar när du bor i en liten stad.

Du kommer att leva i en tryggare miljö

En av sakerna man bör känna till när man flyttar till en liten stad är att man i regel ska kunna njuta av en säkrare miljö tack vare att de flesta på destinationsplatsen känner varandra och definitivt står på vänskaplig fot med sina grannar och många människor från deras närområde.

Och på grund av denna välbekanta och ofta vänliga atmosfär upptäcks illa menade främlingar mycket lättare än i stora ansiktslösa städer. Statistiska uppgifter bekräftar att brottsligheten ofta är mycket högre i stora städer än i mindre samhällen där människor tenderar att vara mer på jakt efter sina medbor.

När du flyttar till en liten stad med en familj är bara det faktum att dina barn kommer att bo på ett tryggare och vänligare ställe skäl nog att blunda för några av de uppenbara nackdelarna med småstadsboende.

Dessutom kommer familjer som bor i små städer sannolikt att tillbringa mer kvalitetstid tillsammans, ofta med olika utomhusaktiviteter (vandring, cykling, etc.) som kommer att föra dem samman ännu mer.

Du kommer att känna dig som en del av en gemenskap

Är du redo att fördjupa dig i den unika småstadsatmosfären?
Hur är det att bo i en liten stad? Saken är att du kommer att hitta svaret på denna gåtfulla fråga strax efter flytten.

En sak som du kanske älskar, eller hatar, efter att ha flyttat till en mindre stad är det faktum att du kommer att känna att du är en del av ett samhälle och inte en annan främling i mängden, åtminstone när det gäller ditt grannskap.

Lokalbefolkningen kommer snart att börja hälsa dig med namn och du kommer att få den här obekanta känslan att de flesta av dem kommer att vara villiga att hjälpa dig om du behöver deras hjälp.

Om du flyttar som singel i en liten stad, kommer du att upptäcka att det är mycket lättare att träffa nya människor och hitta goda vänner bland dem i en sammanhållen gemenskap.

Och det är definitivt möjligt att du möter ditt livs kärlek just där i en liten stad - det ödesdigra mötet som bara aldrig var tänkt att hända medan du bodde i storstaden.

26 May 2023