Småstadsfrun

Välkommen till denna blogg!

Vi måste varva ner för barnens skull

Det är ungefär så här jag känner mig så gott som hela tiden. Jag går omkring med halvslutna ögonlock. Från morgon till kväll önskar jag att jag kunde lägga mig i sängen och bara få somna. Jag kan inte minnas när jag inte kände mig så här, även under semestern kändes det så här. När jag vaknade hoppades jag att jag skulle kunna somna om. Under dagen önskade jag bara att det skulle bli kväll så jag kunde gå och lägga mig. Är det någon annan som känner som jag? Har jag fått sömnsjuka? Du vet den där sjukan när man kan somna när som helst, mitt under en lektion, under tiden man kör bil - ungefär som Skalman som har en mat- och sovklocka. Den talar om för honom när han ska äta, och då plockar han fram något ur skalet. När den ringer och påminner om att sova, somnar han på sekunden, mitt i en mening.

Somnade mitt i ett telefonsamtal

Ungefär där är jag just nu, jag skulle kunna somna mitt i en mening. Vilket jag gjorde häromdagen, mitt i ett telefonsamtal med min bästis. Som tur blev hon inte arg på mig när jag plötsligt började snarka i luren. Gud så pinsamt! Jag gick faktiskt till läkaren för att kolla att jag inte har sömnsjukan. Jag tog nämligen vaccinet mot svinkopporna, så jag KAN ha fått sömnsjukan. Läkaren tittade på mig, tog prover men sedan sa hon: "Du vet väl att du inte behöver hinna med allt? Du måste inte ha ett perfekt hem och hinna med barnen, laga tre rätters middag och vara perfekt?" "Jaha, hur menar du? Det är väldigt mycket jag måste göra och jag är ständigt trött", sa jag. "Du kan faktiskt be andra göra något, allt kan inte hänga på dig. Man kan faktiskt be någon annan hämta barn på dagis, i skolan, läsa läxor med dem, köpa hem färdiglagad mat, tvätta ens fönster och städa hos dig".

Man kan anlita RUT-företag

Jag satt länge fundersam efter det. Man kan anlita hushållsnära tjänster. Då får man dra av hälften i skatteavdrag. Som till exempel om man ska flytta, i Stockholms trakten då kan man ha någon annan att städa åt en. Man måste inte klara av allt på egen hand. Vi har drabbats av "kan bäst" på ett helt fel sätt. Kanske vi måste kunna be varandra om tjänster och gentjänster, tillsammans kanske vi kan klara av ett helt liv. Min man säger att man inte ska vara så stolt. Han kanske har en poäng där...

31 Oct 2017